En god livsstil og et godt kosthold øker sannsynligheten for å bli gravid, og for å gjennomføre et sunt svangerskap. Hva er det viktig å være spesielt påpasselig med?

Før svangerskapet er det mange ting du kan gjøre for å opprettholde egen helse, øke sannsynligheten for å bli gravid og gi egget de optimale forutsetningene for å utvikle seg til et sunt og normalt utviklet foster. Livsstilsvalg, som å mosjonere regelmessig, sove nok, unngå røyk og rusmidler, samt spise variert for å fylle opp kroppens lagre av essensielle næringsstoffer, er aktive valg vi har kontroll over.

 

Før graviditeten er det spesielt viktig å sørge for at kroppen har optimale mengder av næringsstoffet folat. Hos fosteret vil nevralrøret (det tidlige anlegget til sentralnervesystemet) lukkes omtrent 30 dager etter befruktning, og mangel på folat hos mor øker sjansen for manglende lukking av strukturene rundt det som utvikler seg til å bli ryggmargen. Dersom du ikke har tatt folat og oppdager at du er gravid, er det viktig at du starter med en gang. Ideelt sett bør man starte med folat allerede fra man planlegger graviditeten for å sikre optimale nivåer når selve befruktningen skjer.

 

Jod er et annet viktig næringsstoff, som mange kvinner i Norge har mangel på. Spiser man lite hvit saltvannsfisk og/eller kumelk/yoghurt bør man ta et tilskudd av jod i forkant av befruktningen. Jod er viktig for barnets normale vekst, og spiller en rolle i utviklingen av nervesystemet.

 

Jern er også et viktig mineralstoff for gravide og det anbefales at alle gravide kontrollerer (måling av serumferritin) jernstatusen ved første svangerskapskontroll.

Under svangerskapet økes behovet for jern, noe går til morkaken, noe til fosteret og dessuten øker kroppens blodvolum.

 

Omega-3 er essensielle fettsyrer og de mest kjente er DHA og EPA. Det er spesielt de langkjedete DHA-fettsyrene som har stor betydning for fosterets utvikling og mors inntak av DHA bidrar til normal utvikling av øynene og hjernen hos fostre og diende spedbarn. Inkluderer man lite fet fisk i kostholdet kan det være lurt å ta et tilskudd av Omega-3. Da bør man være påpasselig på at det er en Omega-3 med lave mengder av metaller og miljøgifter, og lav oksidasjonsgrad (Totox-nivåer).

Mange kvinner i Norge opplever at de ikke blir gravide, til tross for at de har prøvd over lengre tid. Dette kan skyldes mange faktorer, og en av dem kan være knyttet til mangel på enkelte næringsstoffer. Det er viktig å ha et variert kosthold med mye frukt og bær, grønnsaker, fisk og kjøtt og grove kornprodukter. Unngå også gatekjøkkenmat og matvarer med mye sukker. Dette gjelder også for mannen, et godt kosthold og regelmessig mosjon er med på å styrke kvaliteten til sædcellene betraktelig.

Planlegger du å slanke deg bør man ikke gjøre dette samtidig som man prøver å bli gravid. Når du slanker deg går du fort ned i vekt og forbrenner fettet i kroppen, i fettet er det oppløste miljøgifter som vi har samlet opp gjennom livet og frigjørelsen av disse kan være skadelig for fosteret. Det er viktig at man ikke slanker seg samtidig som man prøver å bli gravid.

Etter svangerskapet har mor gjennomgått en fysisk tung og krevende periode. Faktisk er energi og næringsbehovet for mor høyere enn under svangerskapet ettersom kroppen trenger å restituere. Mange mødre opplever å være svært slitne etter fødselsperioden og er heller ikke like flinke med kostholdet som en følge. Dette kan igjen føre til en negativ sirkel hvor inntaket av essensielle næringsstoffer blir lavere og man føler seg enda slappere.

Perioden fra man planlegger graviditeten, frem til fødselen og de første månedene av barnets liv, er en tid hvor alt oppleves nytt og det er mye man må sette seg inn i og passe på. For å gi både mor og barn de beste forutsetningene for en sunn helse og utvikling er det viktig å være påpasselig på livsstil og kosthold. For mange kan et kosttilskudd være en god ide i denne perioden.

Lifeline Care er Norges ledende tilbyder av kosttilskudd til mor og barn og selges i alle apotek. Alt-i-ett produktene «Gravid» og «Ammende» ble utviklet av leger og farmasøyter i 2008 som det første tilpassede kosttilskuddet for nybakte og kommende mødre. Produktene er tilpasset nordiske helsemyndigheters anbefalinger for næringsstoffer og inneholder folat, jod, jern, omega-3 og alle de essensielle vitaminer og mineraler kroppen trenger.

 

Vi betaler porto!