Du har et større energibehov når du ammer, enn når du er gravid. Så husk å vær nøye med kostholdet og å få i deg nok veske.

Det viktig å opprettholde et sunt og variert kosthold, også i ammeperioden. Du har behov for mer mat for å tilføre nok energi til melkeproduksjonen og sørge for at kostholdet inneholder de næringsstoffene som man trenger mer av. Det er fordi kroppen forbruker omlag 600 kalorier ekstra per dag dersom du fullammer. Det er faktisk mer enn hva energiforbruket er i tredje trimester:

  • 1. semester: ca 100 kalorier
  • 2. semester: ca 300 kalorier ekstra
  • 3. semester: ca 500 kalorier ekstra
  • Ammeperioden: ca 600 kalorier dersom du fullammer.

    (Kilde: Matprat.no)

Som nybakt mor kan dagene også være hektisk og stressende. To «Lifeline Care-mammaer» forteller at det ikke er enkelt å få i seg nok i kostholdet.

Hva bør jeg passe på å få i meg?

Ifølge Direktoratet for E-helse er det enkelte næringsstoffer du bør være nøye med å få nok av under ammeperioden.

Jod
Barnet er avhengig av å få dekket sitt jodbehov i morsmelken fordi det er viktig for utvikling av barnets nervesystem. De beste kildene til jod er gjennom hvit fisk som torsk og sei og meieriprodukter som melk og yoghurt. Dersom du spiser dette daglig kan du dekke behovet.

Jern
Grunnet restitusjon etter fødsel og at amming tærer på kroppens jernlagre, kan ammende ha mer behov for jern. Amming er energikrevende, og jern bidrar til normal energiomsetning og forebygger trøtthet. Du får i deg jern i blant annet grovt brød, kjøtt, leverpostei, bønner og linser.

Omega 3-fettsyrer og D-vitamin
Omega 3-fettsyrer og D-vitamin er viktig for utvikling av barnets nervesystem, hjerne, syn og skjelett. Det er også viktig for mors helse og mange kvinner får i seg for lite av disse næringsstoffene. Sollys bidrar til å utvikling av D-vitamin, men det er hensiktsmessig å tilføre vitaminet i kosten. Det får du i fet fisk som laks og makrell og i enkelte meieriprodukter som lettmelk og margarin. Fet fisk er også god kilde til omega 3-fettsyrer.

Få i deg nok væske

En fullammende kvinne produserer cirka 7,5 desiliter morsmelk hver dag, og det krever påfyll av væske. Mange som ammer føler seg ofte tørste, og det er viktig at man erstatter væsken som går med til å produsere morsmelk. Sørg for at du drikker rikelig med vann hver dag.

Helsedirektoratet skriver at kvinner har en stor kapasitet til å produsere morsmelk som er i kvalitet og gir god helse hos barnet. Det gjelder også der morens tilførsel av næringsstoffer er begrenset. Det er derfor viktig at du ikke glemmer deg selv i ammeperioden og sørger for at du også får nok.