Nasjonalt råd for ernæring slår fast at nordmenn får i seg for lite jod. Spesielt kritisk er dette for gravide og ammende. Det anbefales derfor å i økende grad sørge for tilførsel via tilskudd. Men hva er egentlig jod og hvilken funksjon har det i kroppen?

Jod er et mineral med flere viktige funksjoner i kroppen. Deriblant sentralt for at skjoldbruskkjertelen skal fungere normalt. I denne kjertelen, lokalisert under adamseplet, produseres hormoner som regulerer stoffskifte (metabolisme). Hos barn er disse hormonene spesielt viktig for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet.

Hvis man får i seg for lite jod, vil skjoldbruskkjertelen jobbe på høygir i et forsøk på å produsere nok hormoner. Dermed vil kjertelen kunne vokse og vi utvikler hva vi kaller struma. Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende siden fosteret og barnet da også vil få i seg for lite jod. Dette vil igjen kunne hemme utviklingen av blant annet nervesystemet.

De beste kildene til jod via kostholdet er fra saltvannsfisk og meieriprodukter. Med endrede kostholdsvaner, særlig blant unge kvinner, ser man en økende tendens til mangel av jod hos den norske befolkningen.

Både Lifeline Care Gravid og Lifeline Care Ammende inneholder de anbefalte mengder av mineralet jod. Ved å ta tilskuddet i svangerskapet og ammeperioden – dekkes dagsbehovet for deg og ditt barn i denne viktige fasen av livet.

Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, helsenorge.no