Svaret her er tja… Forskning på området har så langt ikke klart å finne klar sammenheng  mellom kostholdet til mor og plager hos barnet. Allikevel kan man oppleve at det mor spiser under ammeperioden i enkelte tilfeller kan påvirke barnet. Det er greit å tenke over at det mor spiser fordøyes i hennes mage – ikke i barnets.

Mange har den oppfatting at det som kan f.eks. gi mor ekstra luft i magen overføres til barnet under ammingen og dermed kan gi luftsmerter hos babyen. Selv om dette er noe man har forsket flittig på, er det faktisk påvist noen sammenheng her.

Er raskt søk på internett viser at laktoseintoleranse hos spedbarn er et mye diskutert tema. Og nettopp dette hevdes å være årsak til mye uro hos barnet. Ser vi igjen til forskningen viser den at det i liten grad er knyttet sammenheng mellom mors kosthold og problemer hos barnet ved innhold av kumelkprotein i morsmelken. Faktisk så er det så lite som ca. 0,5% av alle barna som reagerer på dette proteinet i morsmelken. Laktosen som mor får i seg via sitt kosthold, spaltes i mors tarm, og kommer aldri til brystet og morsmelken. Morsmelk inneholder naturlig laktose, men denne dannes i mors bryst – uavhengig av inntaket til mor. Med andre ord vil det være forekomst av laktose i morsmelken selv om mor har et laktosefritt kosthold.

Mange har tidligere fått rådet om å unngå typiske allergener som skalldyr, jordbær og peanøtter i ammeperioden. Dette for å unngå at barnet utvikler allergier mot disse. Ofte gir mødre gi sine døtre dette rådet, men det er ikke helt rett. I dag er de offentlige rådene endret og er stikk motsatt av tidligere; Det er bra å spise variert av alle typer matvarer for å beskytte barnet mot allergi. Et godt råd er dog å unngå matvarer du selv er allergisk mot – da for din egen skyld.

Ditt barn kan likevel få en reaksjon hver gang du spiser en spesiell matvare. Det kan bety at ditt barn kan være overfølsom for denne matvaren. Hvis det oppleves en bedring ve då fjerne denne matvaren fra kosten din, så er det en erfaring som gjelder for akkurat deg og ditt barn, og trenger ikke nødvendigvis være tilfelle for andre mødre og barn. Det er forskjell på generelle råd til alle ammende og hva de erfaringer med hva som fungerer for deg og ditt barn.

Kilder: Helsenorge.no, Ammehjelpen, Helsedirektoratet